E oficial: Parlamentul Republicii Moldova a votat unanim ca 5 aprilie 2009 să fie ziua alegerilor parlamentare

Republica Moldova nu va avea timp de o luna Parlament. Deputatii au decis ca alegerile parlamentare sa fie organizate pe data de 5 aprilie, iar mandatul actualului Parlament, ales la 6 martie 2005, expira pe 7 martie.

Primii care si-au facut cunoscuti candidatii din primele  pozitii pe lista electorala au fost   liberalii lui Vlad Filat din PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu Alexandru Tanase si Mihai Godea, in primele rinduri si Partidul Liberal, care il are cap de lista pe primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, acesta fiind urmat de Mihai Ghimpu si Anatol Salaru. AMN (Alianta Moldova Noastra) a facut cunoscuta intentia sa pentru candidatura lui Serafim Urecheanu la postul de Presedinte al Republicii Moldova. In prima zi de campanie electorala, cele mai importante partide  politice din tara, s-au prezentat la CEC (Comisia Electorala Centrala) pentru a depune  listele integrale ale candidatilor.

Partidele  sunt veriga cea mai slaba a politicii moldovenesti. Nu alegatorii, cum s-ar crede.

Alegatorul a evoluat,  o parte dintre basarabeni au mai iesit din tara, muncesc peste hotare, au vazut o alta lume, au fost in contact cu o alta mentalitate, cu alte reguli de viata! Acest electorat, care trimite un miliard de euro acasa, anual, este acela care poate, si are tot temeiul sa sanctioneze actuala guvernare. Dar actuala guvernare nu ar fi actuala daca nu ar fi luat masuri preventive…Sau mai bine zis nu a luat nici un fel de masuri pentru crearea birourilor de vot in afara ambasadelor RM peste hotare, inclusiv in tarile unde nu exista reprezentante diplomatice, in schimb exista o numeroasa comunitate de moldoveni. Peste 100.000 de cetateni moldoveni din Spania isi pot exercita liber votul la Ambasada RM din Portugalia sau… din Franta. Acelas lucru in cazul cetatenilor moldoveni stabiliti in Irlanda, pentru care ziua alegerilor ar trebui sa coincida cu un week-end romantic la Londra.

In Franta situatia este relativ favorabila alegatorilor dispersati in diverse regiuni ale Hexagonului, birouri de vot fiind doua: la Ambasada Republicii Moldova la Paris si la Consulatul RM la Strasbourg. Motiv de a vizita Turnul Eiffel si Parlamentul European. Sper…

Violeta Gritcan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: